“Dok unapređujemo našu saradnju u toj borbi, kao i na polju izvoza oružja te na pitanju izručenja, Finska prirodno nastavlja djelovati u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom. Oduševljen sam što mogu zaključiti ovu fazu finskog puta prema članstvu u NATO-u. Sada se veselim plodonosnim razgovorima o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima u Madridu”, zaključuje se u saopštenju finskog predsjednika.

“Postignut je trostrani sporazum”, rečeno je naknadno u NATO-u čiji bi glavni sekretar Jens Stoltenberg uskoro trebao otkriti više detalja.

Ministri vanjskih poslova triju država potpisali su memorandum o proširenju NATO-a. “Postignut je trostrani sporazum”, kazali su iz NATO-a. Očekuje se uskoro obraćanje njegovog šefa Jensa Stoltenberga.

Ova odluka dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu. Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan bio je protiv ulaska ovih dviju država u NATO optužujući ih konstantno da su utočište za teroriste. Referirao se time na kurdske političke aktere koji tamo djeluju.

Švedska i Finska su ulazak u NATO zatražili nakon ruske invazije na Ukrajinu.

VEZANI TEKST  Ako dođe do porasta broja zaraženih, ponovo se uvode nove covid mjere